Leksaker har funnits i alla tider, men det vi ser i dag saknar motstycke. Idag har de flesta barn jag känner, mina egna inkluderade, fler leksaker än de hinner leka med och det är så att man vill täcka hela sig själv i skämskuddar för att man låter detta vansinne få äga rum. Konsumtionssamhället måste ha nått sin pik för mer än såhär har vi inte plats för. Slit- och slängkulturen skapar stora miljöproblem och skillnaderna mellan barn som växer upp på olika platser i världen blir allt mer dramatiska. Visst har de rika barnen alltid haft mer än de fattiga, men det har i regel funnits någon form av sans i hur mycket man har velat skämma bort sina barn även i välbärgade familjer.

Barnens leenden är ju som knark

Det är så svårt att begränsa sig. Man har pengar; barnen önskar sig nya grejer hela tiden; man älskar att se deras lyckliga leenden när de får något de suktat efter… Dessutom får de ju ett överflöd av presenter minst två gånger per år (födelsedag och jul). Det är oerhört svårt att begränsa flödet av leksaker.

Mer sansat online

Jag har i alla fall börjat handla leksaker online för att jag upplever att jag då handlar lite mer ”nyktert”. Jag väljer leksakerna med större eftertanke och får en tydligare bild av hur mycket pengar jag spenderar innan jag betalar när jag ser siffrorna på skärmen. I butik tycker jag att det är så lätt hänt att man lägger ner en massa extra ”strunt” i korgen för att det ”är så billigt”. Det är ju inte billigt egentligen – inte på något sätt…